Dovedna 40 mladých ľudí spoznáva život Rómov

21.08.2006 Svidník

Svidník 21. augusta (TASR) - Spoznať život Rómov na východnom Slovensku a navrhnúť prípadné riešenia jeho zlepšenia je jedným z cieľov letného tábora 40 ľudí...
Svidník 21. augusta (TASR) - Spoznať život Rómov na východnom Slovensku a navrhnúť prípadné riešenia jeho zlepšenia je jedným z cieľov letného tábora 40 ľudí vo veku od 18 do 22 rokov z Grécka, Litvy, Rumunska a Slovenska. Prechodný domov našli v rekonštruovanom objekte hvezdárne v obci Roztoky v okrese Svidník.

Na uskutočnenie desať dní trvajúceho stretnutia, ktoré skončí vo štvrtok 24. augusta, získalo Podduklianske osvetové stredisko (POS) vo Svidníku z programu Mládež Európskej únie 24 tisíc eur, čo je asi 960 tisíc Sk. Časť nákladov hradí organizátor, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ako dnes informovala TASR riaditeľka POS Mária Pajzinková, projekt má názov Kultúra - kultúrna diverzita - multikulturálna výchova. Nejde o prvý takýto počin POS, časť účastníkov tohoročného tábora sa stretla pred rokom vo Svidníku. Spoznávali ľudovú architektúru a aj sa podieľali na rekonštrukčných prácach na hvezdárni. Ako Pajzinková uviedla, tohto roku už boli na viacerých krátkych pobytoch v rómskych osadách. \"Komunikujú s mladými ľuďmi i so staršími, zoznamujú sa so systémom bývania, školstva, \" dodala Pajzinková. Okrem toho účastníci tábora absolvujú rôzne remeselné tvorivé dielne, vyrábajú miniatúrne dielka z prútia, tkajú, maľujú masky.
Projekt je súčasťou viacerých aktivít POS za zviditeľnenie hvezdárne v Roztokoch. Jej objekt je technická pamiatka z roku 1928. Súčasťou POS sa hvezdáreň stala od júla 2003. Bola veľmi zdevastovaná a jej celková obnova trvajúca vyše tri roky vyšla na 13 miliónov Sk. Od apríla tohto roku je v plnej prevádzke. Súčasťou novovzniknutého komplexu s vysokým štandardom je okrem hvezdárne s kompletným vybavením na astronomické pozorovania vrátane tzv. CDD kamery, ubytovňa s 30 lôžkami, jedáleň a spoločenská miestnosť.
POS chce hvezdáreň ako atrakciu začleniť do regionálnej vidieckej turistiky a od 1. júla bude 14 mesiacov realizovať s tým cieľom projekt pod názvom Hvezdáreň - polyfunkčný priestor. Z programu Interreg IIIa dostalo POS vyše 1,5 milióna Sk na vybavenie objektu nábytkom, ale aj na aktivity spojené napríklad s vyznačením turistických chodníkov až k poľskej hranici a osadením informačných tabúľ.
 

Vyberte región